Κυριακή 12 Απριλίου 2020

Εφτά tips για να οργανώσεις την μελέτη σου σε περίοδο καραντίνας

Improving Your Study Techniques - Online Course



Επανέρχομαι αρκετό καιρό μετά με κάποια μικρά
tips, τα οποία ίσως σε βοηθήσουν να οργανώσεις τη μελέτη σου σε αυτή την ιδιαίτερη περίοδο που διανύουμε…

Αρχικά, ρίξε μια ματιά στο προήγουμενο post εδώ για να θυμηθείς όσα λέγαμε πριν ένα χρόνο περίπου!

Στα φετινά όμως…


1.      Σκέψου πόσο τυχερός είσαι που έχεις πρόσβαση σε τόσες πολλές πληροφορίες μέσω διαδικτύου. Το internet δεν είναι μόνο για να μιλήσεις με τους φίλους σου ή για να δεις βιντεάκια στο youtube. Μπορείς φυσικά να παρακολουθήσεις τα μαθήματα σου online, τα οποία ενδεχομένως έχουν πλέον ενισχυθεί με διαδραστικές εφαρμογές, online τεστάκια, περισσότερο υλικό από τους καθηγητές σου, αλλά και πιο συχνή επικοινωνία μαζί τους. Τουλάχιστον στη δική μας περίπτωση, κάπως έτσι πάει το πράγμα και να σου πω και κάτι…παρότι είναι πιο κουραστικό, κάπως το απολαμβάνουμε περισσότερο ως λάτρεις της τεχνολογίας.

2. Εάν σε έχει πιάσει ραθυμία και δεν έχεις κουράγιο να σηκωθείς από τον καναπέ σου, σκέψου ότι από την απραξία και την ακινησία ΠΟΤΕ δεν άλλαξε κάτι. Όταν θα καθίσεις στο γραφείο σου, θα ξέρεις και από πού να ξεκινήσεις.
3. Είναι αρκετά πιθανό, λόγω της καραντίνας, να έχεις αλλάξει το βιολογικό σου ρολόι, δηλαδή ενδεχομένως κοιμάσαι στις 4 το ξημέρωμα και ξυπνάς στις 2 το μεσημέρι. Αυτό δεν είναι καλό! Προσπάθησε να επανέλθεις σε ένα «κανονικό» πρόγραμμα. Τι εννοώ; Κλείσε το κινητό σου ή το Netflix μια ώρα νωρίτερα και βάλε ξυπνητήρι επίσης μια ώρα νωρίτερα. Την επόμενη μερα επανέλαβε το ίδιο κλείνοντας το κινητό και ό,τι σε καθυστερεί άλλη μια ώρα νωρίτερα… Σταδιακά θα επανέλθεις στο «φυσιολογικό» και στο πιο παραγωγικό διάβασμα… Στις 3 το ξημέρωμα δεν είναι τόσο καθαρό το μυαλό, ώστε να αποστηθίσεις ορισμούς στην ιστορία, να λύσεις ασκήσεις με ταλαντώσεις ή να μάθεις κεφάλαια ολόκληρα από την οικονομία. Βοήθησε τον εαυτό σου, για να σε βοήθησει και αυτός.


4. Ξύπνα νωρίς, πλύνε το πρόσωπο σου, άλλαξε ρούχα, φάε πρωινό και κάθισε στο γραφείο σου. Είναι σημαντικό να βγαίνεις από την κατάσταση ύπνου που σου δημιουργούν τα πιτζαμάκια σου. Επίσης, δώσε σημασία στο γραφείο σου. Καθάρισέ το! Έχει δίκιο η μαμά! Άδειασε το από κάθετι περιττό και το μυαλό σου θα συγκεντρωθεί πιο εύκολα. Μην διαβάζεις στο κρεβάτι σου, το σώμα σου εκεί έχει μάθει να κοιμάται, όχι να μελετά!

5. Όταν διαβάζεις, χρωματίζεις και εσύ το βιβλίο με τα μαρκαδοράκια υπογράμμισης; Άκου ένα κόλπο,που εμένα με βοηθούσε πολύ, όταν ήμουν στην θέση σου. Διάλεγα τα χρώματα που μου αρέσουν (ώστε να μου φτιάχνει τη διάθεση) και τα χρησιμοποιούσα το καθένα από αυτά για διαφορετικό σκοπό. Τι εννοώ; Για παράδειγμα, στο μάθημα της ιστορίας, υπογράμμιζα με κίτρινο τους ορισμούς, με πράσινο τις ημερομηνίες και με πορτοκαλί τα χωρία που με δυσκόλευαν. Αντίστοιχα, στην φυσική (ναι, δώσαμε και από αυτά εμείς …τον καιρό εκείνο…) υπογράμμιζα με μώβ τους τύπους, με γαλάζιο τα παραδείγματα και με ροζ τα γραφήματα. Ίσως σε βοηθήσει και εσένα αυτό το tip.

6. Θέλω επίσης να καταλάβεις ότι δεν είσαι σε περίοδο διακοπών. Δεν είναι φέτος μια συνηθισμένη χρονιά. Μην χάνεις τον χρόνο σου ελπίζοντας ότι θα ανοίξουν άμεσα τα σχολεία, θα μπείτε στις αίθουσες και θα συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε. Εκμεταλλεύσου τον χρόνο στο σπίτι προς όφελός σου!  Βγες νικητής από όλο αυτό!

7. Αν θέλεις και εσύ ένα «πρόγραμμα μελέτης» όπως συνήθως μου ζητούν τα παιδιά μου (εννοώ τους μαθητές μου), τότε έχε στο νου σου το εξής: Χώρισε την ημέρα σε 2ωρα. Διάβασε ένα 2ωρο και κάνε διάλειμμα 2ώρες. Αν το ξεκινήσεις αυτό από τις 9 το πρωί, έχοντας κάνει όσα είπαμε πιο πάνω, μεχρι τις 11 θα έχεις διαβάσει  8ώρες. Υπέραρκετες, νομίζω.

Να θυμάσαι επίσης, ότι μπορεί να μην συναντιόμαστε καθημερινά, αλλά  είμαστε δίπλα σου σε ό,τι χρειαστείς. Η ψυχολογία όλων ίσως δεν είναι στα καλύτερα της, αλλά όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε! Failure is not an option!

Μένουμε σπίτι, μένουμε ασφαλείς!

Λένα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιο σας θα δημοσιευτεί μετά από έγκριση του διαχειριστή. Ευχαριστούμε!