Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Θέματα παραγωγής λόγου - ΕΠΑ.Λ.


Θέματα παραγωγής λόγου

     1.       Ποια οφέλη μπορούν να προκύψουν απ’ τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων στην εκπαίδευση και ποιους κινδύνους εγκυμονεί αυτή η χρήση; Να αναπτύξετε τις απόψεις σας σε άρθρο 200-250 λέξεων που συντάσσεται για την εφημερίδα του σχολείου σας.

     2.       Σε κείμενο 200-250 λέξεων που συντάσσετε για την εφημερίδα του σχολείου σας να διατυπώσετε τον προβληματισμό για τον χαρακτήρα και τα γνωρίσματα που έχει λάβει η πορεία της παγκοσμιοποίησης. Ανάλογα με τη θέση που υποστηρίζετε, μπορείτε να επισημάνετε τις θετικές ή αρνητικές πλευρές της εξέλιξης αυτής.

     3.       Είστε μέλος εθελοντικής ομάδας για την προσφοράς βοήθειας σε άστεγους και πρόσφυγες. Με επιστολή που απευθύνετε στα σχολεία της περιοχής σας να υποστηρίξετε την ανάγκη να βοηθήσουν οι μαθητικές κοινότητες την προσπάθεια της ομάδας σας συγκεντρώνοντας τρόφιμα και ρούχα. (250-300 λέξεις).

      4.       Ποιες ηθικές αρχές πιστεύετε ότι πρέπει να κοσμούν έναν πολιτικό; Να εκθέσετε τις απόψεις σας σε επιστολή (200-250 λέξεις) που απευθύνετε στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων με αφορμή κάποια, υποτιθέμενα, φαινόμενα διαφθοράς των ημερών.

      5.       Πέρα από την αρνητική επίδραση που ασκεί η διαφήμιση, υπάρχουν ασφαλώς και ορισμένες θετικές πλευρές της. Να τις επισημάνετε και να τις αναπτύξετε σε ένα άρθρο 200-250 λέξεων, που συντάσσετε για την εφημερίδα του σχολείου σας.

      6.       Ποιοι λόγοι πιστεύετε ότι υπαγορεύουν την ανάγκη διαφύλαξης της παραδοσιακής μαγειρικής της χώρας μας; Να αναπτύξετε τις απόψεις σας σε άρθρο (200-250 λέξεις) που συντάσσετε για την εφημερίδα του σχολείου σας.

      7.       Αφού προσδιορίσετε την έννοια της παράδοσης, να καταδείξετε την σημασία που έχει για το λαό μας η προστασία της. Να αναπτύξετε τις απόψεις σας σε ένα αποδεικτικό δοκίμιο 200-250 λέξεων.

      8.       Βασισμένοι στην προσωπική σας εμπειρία, να εντοπίσετε και να αναπτύξετε τα σημαντικότερα προβλήματα που υπάρχουν στην πόλη ή στο χωριό της διαμονής σας. Αναπτύξτε τις απόψεις σας  σε ένα άρθρο (200-250 λέξεις) που θα δημοσιεύσετε στην εφημερίδα της περιοχής σας.

     9.       Σε εκδήλωση που διοργανώνει ο δήμος/κοινότητα της περιοχής σας για τα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς εκφωνείται ομιλία για την χρησιμότητα του ποδηλάτου. Να συντάξετε το κείμενο (200-250) λέξεις) αυτής της ομιλίας.

    10.   Ποια πιστεύετε ότι είναι τα οφέλη της ειρήνης και ποιες οι επιπτώσεις του πολέμου; Να αναπτύξετε τις απόψεις σας σε ένα δοκίμιο 200-250 λέξεων.

    11.   Μολονότι οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν με το όραμα και την ελπίδα της ειρήνης ο πόλεμος αποτελεί μια διαρκή κατάσταση – απειλή. Ποιοι παράγοντες πιστεύετε ότι ευθύνονται στην εποχή μας για το φαινόμενο αυτό; Να εκθέσετε τις απόψεις σας σε εισήγηση (200-250 λέξεις) που θα εκφωνήσετε σε μια σχολική εκδήλωση.

    12.   Αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των νέων που αναζητούν λύση στα κάθε λογής προβλήματά τους στον τεχνητό παράδεισο των ναρκωτικών. Ποιες επιπτώσεις πιστεύετε ότι επιφέρει μια τέτοια «λύση»; Να αναπτύξετε τις απόψεις σας σε ένα αποδεικτικό δοκίμιο 200-250 λέξεων.

    13.   «Η περαιτέρω ανάπτυξη της επιστήμης θα βοηθήσει την ανθρωπότητα να ξεπεράσει όλα τα προβλήματά της» υποστηρίζει κάποιος συμμαθητής σας σε συζήτηση μέσα στην τάξη. Στην απάντηση σας (200-250 λέξεις) να αναφερθείτε στα προβλήματα και στους κινδύνους που δημιουργούνται απ’ την ανάπτυξη αυτή.

     14.  Ποιοι, κατά τη γνώμη σας, λόγοι καθιστούν απαραίτητη τη γλωσσομάθεια και με ποιον τρόπο πιστεύετε πως η γνώση ξένων γλωσσών δε θα αποβεί σε βάρος της ελληνικής γλώσσας; Να αναπτύξετε τις απόψεις σας σε ένα κείμενο 200-250 λέξεων, που θα αποτελέσει την εισήγησή σας σε μια σχολική εκδήλωση.

      15.   Ποια οφέλη πιστεύετε ότι προκύπτουν για το άτομο και την κοινωνία απ’  την ύπαρξη δίκαιων νόμων και απ’  την τήρηση τους; Να εκθέσετε τις απόψεις σας σε ένα δοκίμιο 200-250 λέξεων.

    16.   Ποια γνωρίσματα διακρίνουν, κατά τη γνώμη σας έναν καλό εκπαιδευτικό; Να αναπτύξετε τις απόψεις σας σε δοκίμιο 200-250 λέξεων.

    17.   Εκτός των άλλων, χρέος του σχολείου είναι η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης των μαθητών. Σε ποιον βαθμό πιστεύετε ότι υλοποιείται αυτός ο στόχος; Διατυπώστε τις σκέψεις σας σε μια εισήγηση (200-250 λέξεις) που θα εκφωνήσετε σε σχολική εκδήλωση.

     18.   Σε συζήτηση που διεξάγεται στην τάξη κάποιος συμμαθητής σας υποστηρίζει πως όσα μαθήματα (π.χ. Νεοελληνική Γλώσσα) δε σχετίζονται με την τεχνική κατάρτιση είναι περιττά και δε θα έπρεπε να διδάσκονται. Σε κείμενο 200-250 λέξεων να εκθέσετε την άποψη που θα υποστηρίζατε, αν παίρνατε το λόγο.

    19.   Βασισμένοι στην προσωπική σας εμπειρία, να επισημάνετε ποια στοιχεία/γνωρίσματα του καθιερωμένου τρόπου διδασκαλίας πρέπει, κατά τη γνώμη σας, να αλλάξουν και να εκθέσετε τον χαρακτήρα που πρέπει να λάβει αυτή η αλλαγή. Αναπτύξτε τις σκέψεις σας σε ένα δοκίμιο 200-250 λέξεων.

     20.   Να συντάξετε μια ομιλία που θα εκφωνηθεί σε εκδήλωση του σχολείου σας εκθέτοντας τον προβληματισμό σας σχετικά με τα σύγχρονα «τέρατα» που απειλούν την ανθρωπότητα (200-250 λέξεις).




21. Να εκθέσετε τις σκέψεις και τον προβληματισμό σας για το δράμα του ξεριζωμού και της προσφυγιάς με αφορμή ένα πρόσφατο ή παλαιότερο (π.χ. Κύπριοι) περιστατικό. Υποθέστε ότι το κείμενο σας αποτελεί επιστολή που απευθύνετε προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ με σκοπό την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας γύρω από το θέμα.
 
22. Παρ’  όλες τις εξελίξεις που σημειώθηκαν στον 20ο αιώνα, αρνητική κληρονομιά του αποτέλεσε ένα σύνολο από σοβαρά προβλήματα. Ποια ανάμεσά τους πιστεύετε ότι είναι τα σημαντικότερα; Να εκθέσετε τις απόψεις σας σε εισήγηση (200-250 λέξεις) που θα εκφωνήσετε σε εκδήλωση του σχολείο σας.
 
23. Μια απ’ τις σημαντικότερες αποφάσεις που καλείται να λάβει στη ζωή του ο νέος είναι η επιλογή επαγγέλματος. Σε ποια κριτήρια πρέπει, κατά τη γνώμη σας, να στηρίζεται αυτή η επιλογή, ώστε να αποδειχθεί εύστοχη; Υποθέστε ότι εκθέτετε τις απόψεις σας σε ομιλία (200-250 λέξεις) που εκφωνείτε σε μια εκδήλωση του σχολείου σας.
 
24. Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι, κατά τη γνώμη σας, παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή της ενδυμασίας και της εμφάνισης ενός νέου; Να αναπτύξετε τις απόψεις σας σε ένα κείμενο 200-250 λέξεων που συντάσσετε για κάποιο νεανικό περιοδικό.


25. Μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις που καλείται να λάβει στη ζωή του ο νέος είναι η επιλογή του επαγγέλματος. Σε ποια κριτήρια πρέπει, κατά τη γνώμη σας να στηρίζεται αυτή  η επιλογή, ώστε να αποδειχτεί εύστοχη; Υποθέστε ότι εκθέτετε τις απόψεις σας σε ομιλία (200-250 λέξεις) που εκφωνείτε σε μια εκδήλωση του σχολείου σας.

26. Ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος κερδίζουν τα τελευταία χρόνια, τα ονομαζόμενα μεταλλαγμένα τρόφιμα, που λίγο ή πολύ έχουν εισβάλει στο τραπέζι όλων. Σε ένα άρθρο 200-250 λέξεων που θα δημοσιεύσετε στην εφημερίδα του σχολείου σας, να αναπτύξετε και να τεκμηριώσετε τη συμφωνία ή τη διαφωνία σας με την προώθηση των τροφίμων αυτών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιο σας θα δημοσιευτεί μετά από έγκριση του διαχειριστή. Ευχαριστούμε!