Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Έκφραση - 'Εκθεση - Θέμα: Άγχος

Αίτια πρόκλησης άγχους


Ανεργία / Οικονομικά προβλήματα.

Αποτέλεσμα εικόνας για αγχοςΗ αδυναμία επαγγελματικής αποκατάστασης, η απουσία των απαραίτητων οικονομικών εσόδων ακόμα και η ετεροαπασχόληση είναι δυνατόν να οδηγήσουν τον άνθρωπο σε αγχωτικές καταστάσεις, αφού με δυσκολία μπορεί να επιβιώσει και να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Ωστόσο, ακόμη και οι άνθρωποι που εργάζονται βιώνουν το άγχος και την ανασφάλεια για το αύριο, αφού οι μισθοί συνεχώς μειώνονται ενώ οι τιμές στα προϊόντα όλο και αυξάνονται. Έτσι, ο οικογενειακός προϋπολογισμός δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και το άγχος κατακυριεύει τους πολίτες, οι οποίοι δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις τις καθημερινότητας. 


Ο ανταγωνισμός. Μέσα στην ευρύτερη κοινωνική και ηθική κρίση που μαστίζει τη σύγχρονη εποχή, ένα ανησυχητικό σύμπτωμα των ημερών μας είναι ο ανταγωνισμός που αναπτύσσεται στις διαπροσωπικές σχέσεις. Στόχος των περισσοτέρων είναι η οικομονική και επαγγελματική ανάπτυξη, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην διστάζουν να διαλύσουν φιλικές σχέσεις για να πετύχουν τις επιδιώξεις τους. Αυτό από μόνο του δημιουργεί άγχος και ανησυχία.





Απουσία ελεύθερου χρόνου. Ένα ιδιαίτερα φορτωμένο πρόγραμμα έχουν να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι των σύγχρονων κοινωνιών, παρα το γεγονός ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει βοηθήσει αρκετά στο να εξοικονομείται χρόνος και κόπος κατα την εκτέλεση των περισσότερων εργασιών. Ωστόσο, καθώς οι απαιτήσεις της κοινωνίας έχουν αυξηθεί, ο σύγχρονος άνθρωπος πιέζει καθημερινά τον εαυτό του να εκπληρώνει ολοένα και περισσότερς υποχρεώσεις. Αυτή η κατάσταση όμως του δημιουργεί άγχος με αποτέλεσμα να βλάπτει τόσο τη σωματική του υγεία όσο και την ψυχική.


ΚαταναλωτισμόςΣτην σημερινή εποχή, ο άνθρωπος έχει ονομάσει τις επιθυμίες του ανάγκη και βάζει πάντα ως στόχο την κατανάλωση προϊόντων. Η λανθασμένη εντύπωση ότι μόνο μέσω της απόκτησης ολοένα και περισσότερων αγαθών επέρχεται η ευτυχία και η αδυναμία πολλές φορές να αποκτηθούν όλα αυτά τα αγαθά αυξάνει το άγχος και την ανησυχία. Έτσι, νιώθουν ανασφαλείς και δυστυχισμένοι που δεν μπορούν  να αγοράσουν όλα όσα επιθυμούν.

Μοναξιά. Οι προβληματικές σχέσεις των ανθρώπων εντείνουν το αίσθημα της  μοναξιάς, αφού κατακλυζονται από αμφιβολία και καχυποψία για τον συνάνθρωπο τους. Φοβούνται μήπως πληγωθούν και για αυτό απομονώνται και δεν δημιουργούν αληθινές σχέσεις φιλίας και αγάπης με τους άλλους. Η έλλειψη αληθινής επικοινωνίας και η απουσία της αγνής ευτυχίας απομακρύνει το άτομο από την ευτυχία και έτσι αυτό κατακλύζεται από άγχος.

Επιπτώσεις του άγχους

- Το άγχος καταβάλλει τον άνθρωπο με αποτέλεσμα να μην έχει την ψυχραιμία να διαχειριστεί καταστάσεις της καθημερινότητας. Έτσι, ενδέχεται να έχει μειωμένη αποδοτικότητα στον εργασιακό του τομέα, αλλά και αρνητική συμπεριφορά στον οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον. Αποτέλεσμα αυτού η διάθεση απομόνωσης και το αίσθημα (κατά)θλιψης.


- Στη σωματική υγεία οι επιπτώσεις είναι αφενός βραχυπρόθεσμες, όπως είναι η ταχυκαρδία, η ζάλη, η δύσπνοια, η νευρικότητα ή ακόμα και η κρίση πανικού αφετέρτου και μακροπρόθεσμες, καθώς μπορεί να οδηγήσει μέχρι και καρδιακή προσβολή ή και εγκεφαλικό επεισόδιο.
- Το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ ή η χρήση ναρκωτικών ουσιών πολλές φορές αποτελεί διέξοδο των ανθρώπων που κατακυριεύονται από άγχος. Λύση προφανώς εντελώς λανθασμένη καθώς το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η αύξηση του άγχους και η ενίσχυση της ανασφάλειας.

-  Η παρατεταμένη αίσθηση ανασφάλειας κάνει το κοινωνικό σύνολο ευέξαμπτο, δημιουργώντας τις συνθήκες για μια υπερβολική, ίσως και βίαιη αντίδραση, σε μια κοινωνική ή προσωπική αλλαγή. Αδυνατούν, λοιπόν, τα άτομα να διαχειριστούν με ψυχραιμία καταστάσεις που υπό καθεστώς ηρεμίας δε θα αποτελούσαν ίσως τόσο σοβαρό εμπόδιο.

Τρόποι αντιμετώπισης


- Το να θέτει νέους στόχους πιο ρεαλιστικούς και σύμφωνους με τις κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές της χώρας είναι ένας τρόπος να αντιμετωπίσει το άγχος, αφού δεν θα πιέζεται το άτομο  κυνηγώντας χίμαιρες.

- Ο επαναπροσδιορισμός των αξιών ίσως θα ήταν ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να ξεπεράσεις κανείς το άγχος που βιώνει. Έτσι, θα αφιερώνει περισσότερο δημιουργικο χρόνοα με τα άτομα που αγαπά και θα έχει χρόνο για εξορμήσεις στη φύση που εξευγενίζουν το πνέυμα του. Χρόνος θα υπάρχει προφανώς και για ενασχολήσεις με χόμπι και κάποια μορφή άσκησης ενδεχομένως.  
- 'Ενας ψυχολόγος ή ακόμα και ένας ψυχίατρος θα μπορούσαν να βοηθήσουν το άτομο να αντιμετωπίσει τις αγχωτικές καταστάσεις της ζωής του αρμονικά και με λογική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιο σας θα δημοσιευτεί μετά από έγκριση του διαχειριστή. Ευχαριστούμε!