Κυριακή 15 Μαΐου 2016

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ ΕΚΘΕΣΗ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ 2016 | ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ-ΓΕΝΕΤΙΚΗ



ΕΚΔΟΣΕΙΣ SMARTLEARN- ΣΕΛ 170-172
ορισμός

    ► Κλωνοποίηση είναι η δημιουργία και η επιτυχής ανάπτυξη κλώνου, πανομοιότυπου δηλαδή οργανισμού με αυτόν τον οποίο γίνεται η λήψη του σωματικού κυττάρου.
▪ Είδη:  α. αναπαραγωγική
             β.  θεραπευτική

επιχειρήματα υπέρ της εφαρμογής της
    Ευεργετικές οι εφαρμογές της:

             I.      στον τομέα της κτηνοτροφίας και της φυτικής παραγωγής:
     Δημιουργία ανθεκτικών και αποδοτικών κλώνων, για την βελτίωση της παραγωγικότητας (καλύτερη ποιότητα κρέατος, μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος, λαχανικά με ουσίες για την καταπολέμηση του καρκίνου, φυτά πιο ανθεκτικά στην ξηρασία καθώς και διατήρηση των εξαφανιζόμενων ζώων)
     Καταπολέμηση υποσιτισμού

          II.      στον τομέα βιοϊατρικής
     Παράγωγη θεραπευτικών ουσιών για τον άνθρωπο από κλωνοποιημένα ζώα
     Προστασία της υγείας με την πρόληψη διαγνωσμένων κληρονομικών ασθενών
   Προστασία της ποιότητας ζωής των ανθρώπων με τη μεταμόσχευση οργάνων από τα διαγονιδιακά θηλαστικά
     Η προσέγγιση της βιολογικής διάστασης θα συντελέσει στην προσπάθεια του ανθρώπου για αυτογνωσία

επιχειρήματα εναντίον της εφαρμογής της

 Η πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων στην υγεία, γιατί οι κλώνοι παράγονται από ενήλικο κύτταρο με γερασμένο γενετικό υλικό.
    - Η ίδια η τεχνική της κλωνοποίησης εγκυμονεί κινδύνους, γιατί απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και αυξάνει αφενός την πιθανότητα εμφάνισης βλαβών στο dna και αφετέρου καθίστα τον κλώνο ευπαθή σε διάφορες ασθένειες.

     Η τεχνητή παρέμβαση της κλωνοποίησης θα εισβάλει με βίαιο τρόπο στη φύση, με καταστροφικές συνέπειες για οποιαδήποτε μορφή ζωής. Είναι ενδεχόμενη η εξάλειψη της ποικιλομορφίας και της βιοποικιλότητας στη φύση, με συνέπεια τη δημιουργία ενός κόσμου επιρρεπή στην εξαφάνιση λόγω της ομοιομορφίας που θα επιβάλει η κλωνοποίηση.
     Πολλοί επιστήμονες θεωρούν την κλωνοποίηση παράνομη και ανήθικη χωρίς καμία πρακτική χρησιμότητα. Ισχυρίζονται ότι η κλωνοποίηση, ακόμη κι αν επιτευχθεί, δε θα εξασφαλίσει την παραγωγή κλώνων πανομοιότυπων με το δότη. Ο άνθρωπος δεν αποτελεί μόνο την εικόνα των γονιδίων, αλλά είναι μια σύνθετη οντότητα που διαμορφώνεται και με τις επιρροές που δέχεται από το περιβάλλον.
     Μια πιθανή μαζική παραγωγή πανομοιότυπων γενετικά αντίγραφων (κλώνων) θα προκαλέσει την κατάρρευση πολλών παραδοσιακών αξιών που οδήγησαν την ανθρωπότητα στο σύγχρονο πολιτισμό.
     Η προσέγγιση της βιολογικής αυτογνωσίας μέσα από τις ερευνητικές προσπάθειες που σχετίζονται με την κλωνοποίηση, συνιστά επέμβαση στα μυστικά της ζωής.
     Ενδέχεται, με το πρόσχημα της ευγονικής, της γενετικής δηλαδή βελτίωσης, να επιδιωχθεί η μαζική αναπαραγωγή πειθήνιων και υπάκουων ατόμων, απόλυτα προσαρμοσμένων στις επιταγές του συστήματος.
     Η κατανάλωση πιθανά επιβλαβών τροποποιημένων τροφών, διαταράσσει το οικοσύστημα από την εισαγωγή τροποποιημένων οργανισμών.
     Ένας κακός χειρισμός μπορεί να οδηγήσει σε βιολογικό λάθος, με συνέπεια την πιθανότητα τερατογέννησης, ενώ νέες ασθένειες μπορεί να μολύνουν ολόκληρους πληθυσμούς.
     Η «γενετοκρατία» θα αντικαταστήσει την αξιοκρατία
     Πρόκληση προβλημάτων ηθικής φύσης:
        - Χρησιμοποίηση του ανθρώπου από τον άνθρωπο
        - Απώλεια της μοναδικότητας και της ελευθερίας του ανθρώπου με τη σκόπιμη δημιουργία ανθρώπων με υψηλό η χαμηλό δείκτη νοημοσύνης (τάξη αρχόντων και τάξη υπηρετών)
        - Δημιουργία ανθρωπίνων κλώνων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν τα όργανα τους για μεταμοσχεύσεις.
       - Αναβίωση ενός απάνθρωπου ρατσισμού που θα επιβάλλει ένας «ισχυρός» κλώνος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιο σας θα δημοσιευτεί μετά από έγκριση του διαχειριστή. Ευχαριστούμε!