Κυριακή 17 Μαΐου 2015

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ| ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2019 - ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Ανθρώπινα δικαιώματα

ΕΚΔΟΣΕΙΣ SMARTLEARN - ΣΕΛ 78-84
ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
4Δείγματα παραβίασης 

ρατσισμός (φυλετικός και κοινωνικός)
παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων:
του εκλέγειν και εκλέγεσθαι
ελευθερίας διακίνησης ιδεών, έκφρασης πολιτικών πεποιθήσεων
θρησκευτικής συνείδησης
παρακολούθηση επικοινωνιών (κυρίως ηλεκτρονική)
λογοκρισία, φίμωση τύπου, έλεγχος ΜΜΕ για διοχέτευση κυρίαρχης ιδεολογίας
παράνομες, χωρίς ένταλμα, συλλήψεις, κρατήσεις, φυλακίσεις πολιτών
βία (σωματική, ψυχολογική), τρομοκρατία έως και πόλεμος
απουσία: ισοπολιτείας
ισότιμης μόρφωσης
κοινωνικής ασφάλισης
περίθαλψης
κατοικίας
ισονομίας
ίσων ευκαιριών
αξιοκρατίας
ανεργία
πείνα, στερήσεις, εξαθλίωση κυρίως στις χώρες του Τρίτου Κόσμου.
παραβίαση δικαιωμάτων των μειονοτικών πληθυσμών (παραβίαση δικαιώματος ανεξιθρησκίας, στέρηση δικαιώματος μόρφωσης)
παραπληροφόρηση



4Αιτίες παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων:
Πριν προχωρήσουμε στους παράγοντες καταπάτησης των δικαιωμάτων, αξίζει να σημειώσουμε ότι η τελευταία σημειώνεται όχι μόνο σε υπανάπτυκτες χώρες αλλά και στις αναπτυγμένες. Τα συχνότερα δείγματα είναι τα ακόλουθα:
Α) σωματική βία, πείνα, στερήσεις σε τριτοκοσμικές χώρες, καταπάτηση των δικαιωμάτων του παιδιού (παιδική πορνεία, παιδική εργασία), διακρίσεις εις  βάρος γυναικών
Β) αναλφαβητισμός: η άγνοια, η έλλειψη απαραίτητων γνώσεων και πληροφοριών που στερούν από το άτομο τη δυνατότητα ένταξης και ενεργού συμμετοχής ( σε μια κοινωνία, σε εξελίξεις κλπ). ( Γ.Μπαμπινιώτης, Λεξικό της Ν. Ελληνικής Γλώσσας).Ο αναλφαβητισμός καταδεικνύει την καταπάτηση του άρθρου 14 από το χάρτη  των βασικών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό, αναλύεται το απαραβίαστο δικαίωμα όλων στην εκπαίδευση και στην πρόσβαση στην επαγγελματική και συνεχή κατάρτιση.
Γ) φίμωση του τύπου, έλεγχος των ΜΜΕ για διοχέτευση κυρίαρχης ιδεολογίας, παράνομες συλλήψεις πολιτών, &) απουσία κοινωνικής ασφάλισης/ περίθαλψης, κοινωνικός ρατσισμός προς ανέργους, μετανάστες, φορείς έιτζ, χρήστες ναρκωτικών,
Ε) τρομοκρατική βία, θρησκευτικός φανατισμός
- Ως πρώτο και σημαντικότερο αίτιο εύλογα θεωρείται η πολιτική του επεκτατισμού των ισχυρών κρατών εις βάρος των τριτοκοσμικών χωρών. Η τακτική αυτή εκφράζεται με την ανενδοίαστη διάπραξη αδικημάτων, εγκλημάτων, τη χρήση πυρηνικών και αποβλέπει στην εδραίωση της εξουσίας τους σε άλλα κράτη. Βέβαια, η καταπάτηση των ανθρωπιστικών αρχών εκ μέρους των δυνατών δικαιολογείται από αυτούς μιας που επικαλούνται την δημοκρατία και την ειρήνη την οποία επιθυμούν να παγιώσουν στις φτωχές χώρες. Είναι κατάδηλο, λοιπόν, ότι τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα τυφλώνουν τις ηθικές συνειδήσεις των ισχυρών του κόσμου μας.
- Πολλοί φρονούν ότι στη διόγκωση του νοσηρού αυτού φαινομένου συμβάλλει η τακτική του αυταρχισμού των ανελεύθερων καθεστώτων. Στο σημείο αυτό, είναι ανάγκη να αναφέρουμε την κακομεταχείριση των γυναικών, την εκμετάλλευση των παιδιών, τα απεχθή εγκλήματα εις βάρος όσων δε συμμορφώνονται με κάποιους θρησκευτικούς “ “νόμους”, ως στοιχεία εξευτελιστικής μεταχείρισης των κοινωνικών αυτών ομάδων. Η καταπάτηση, βέβαια, ανθρώπινης αξιοπρέπειας φανερώνει ξεκάθαρα και την απουσία της κοινωνικής πρόνοιας, της κοινωνικής αλληλεγγύης σε αυτά τα καθεστώτα, επιβεβαιώνοντας το αντιδημοκρατικό φρόνημα αυτών που έχουν την εξουσία. Σίγουρα, λοιπόν, αποτρόπαιες πράξεις που προσβάλλουν την σωματική και πνευματική ακεραιότητα του προσώπου πρέπει να καταδικάζονται από όλους μας.
- Ευθύνη καταλογίζεται και στην αναποτελεσματικότητα παρέμβασης του ΟΗΕ για την περιφρούρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου αυτά παραβιάζονται. Αυτή η στάση ανοχής οφείλεται στην άρνηση συμμόρφωσης των ισχυρών κρατών και των ανελεύθερων καθεστώτων με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Αρκεί να σκεφτούμε την δυσκολία ελέγχου των μηχανισμών που επικρατούν στα ανελεύθερα καθεστώτα και την ανικανότητα εφαρμογής φραγμών στη διαιώνιση της κυριαρχικής πολιτικής των υπερδυνάμεων. Οι τελευταίες, άλλωστε, επίσημα δε λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους το περιεχόμενο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά τυπικά τάσσονται υπέρ της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της ισότητας. Συμπεραίνουμε αβίαστα ότι ο ΟΗΕ είναι αντιμέτωπος με ανυπέρβλητα οικονομικοπολιτικά εμπόδια.
*(παγκόσμιος οργανισμός που ιδρύθηκε για να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα μετά την κατάφωρη παραβίασή τους κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιο σας θα δημοσιευτεί μετά από έγκριση του διαχειριστή. Ευχαριστούμε!