Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

θουκυδιδης - ενότητα 75 ενέργειες και χαρακτηρισμός Νικόστρατου

Σε ποιες ενέργειες προχώρησε ο Νικόστρατος; Πως τις αξιολογείτε;
Ο Νικόστρατος ως επικεφαλής της Αθηναϊκής ναυτικής μοίρας που βρισκόταν μόνιμα στη Ναύπακτο, πηρε εντολή να πλεύσει προς την Κέρκυρα, με στοχο την ενίσχυση της δημοκρατικής παράταξης και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Αθηνας. Όταν έφτασε στην Κέρκυρα,  λοιπον, προχώρησε στις ακόλουθες ενέργειες:
α) Επρεπε οι δέκα άνδρες που πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα να συλληφθούν, να δικαστούν και προφανώς να καταδικαστούν («ὥστε ξυγχωρῆσαι…τοὺς αἰτιωτάτους»)

β) Ο Νικόστρατος επιδιώκει τη συμφίλιωση των αντιμαχόμενων πλευρων. Σαφέστατα ο Νικόστρατος επιδιώκει την σταθεροποιηση και την ισχυροποίηση των δεσμών ανάμεσα στους Κερκυραίους και τους Αθηναίους
γ) Προτείνει οι Κερκυραίοι τόσο οι ολιγαρχικοί, όσο και οι δημοκρατικοί να έχουν τους ίδιους συμμάχους με τους Αθηναίους. («ὥστε νομίζειν τοὺς αὐτοὺς ἐχθροὺς καὶ φίλους)»)
                Ο Νικόστρατος είναι μετριοπαθής πολιτικός. Έχει μείνει μακρια από τις εντάσεις που προηγήθηκαν και τώρα επιδιώκει να διευθετησει τις διαφορές αποκομίζοντας τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη για την Αθήνα. Είναι ρεαλιστής, διαθέτει διπλωματικές ικανότητες και είναι γνώστης καταστάσεων και συνθηκών όπως αυτές της Κέρκυρας. Είναι διαλλακτικός, συζητησιμος αλλά και διορατικός αφου προσπαθεί να συμφιλιώσει τις αντίπαλες παρατάξεις στην Κέρκυρα και συμπεριφέρεται ανθρωπιστικά απέναντι στους ολιγαρχικούς. Βέβαια, η στάση του και οι ενέργειές του έχουν ως απώτερο στόχο να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των Αθηναίων. Η πολιτική του όμως είναι δύσκολο να φέρει αποτελεσματα, καθώς έχουν εξαφθεί τα πολιτικά πάθη και οι διάφορες μεταξύ των δυο πλευρών είναι έντονες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιο σας θα δημοσιευτεί μετά από έγκριση του διαχειριστή. Ευχαριστούμε!