Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Χαρακτηριστικα της γραφης του Γ.Ιωάννου

-Δημιούργησε ένα δικό του πεζογραφικό είδος, που ο ίδιος το ονόμασε «πολύπτυχο πεζογράφημα» που άλλοτε πλησιάζει στον άμορφο μονόλογο,άλλοτε στο δοκίμιο ή το χρονικό ή το σχόλιο.
-Μεταπολεμική λογοτεχνια.

-Βιωματικο υλικο.Αντλεί το υλικό του από τα παιδικά του χρόνια, τον κόσμο της προσφυγιάς, τον πόλεμο και την κατοχή, την μεταπολεμική Ελλάδα. Τα πεζογραφήματα του Ιωάννου αποτελούν μικρογραφίες της καθημερινότητας. 
-Λεπτή παρατήρηση, μνήμη.
- Ο Ιωάννου είναι συγγραφέας με ταξική συνείδηση, αφού το έργο του είναι «μια σπουδή στο αστικό τοπίο και τους ανθρώπινους χαρακτήρες της Ελλάδας»
-Η γενέτειρα πόλη της Θεσσαλονίκης (αφηγηματικός χώρος) αποτελεί πηγή έμπνευσης και από αυτήν αντλεί το υλικό του. Λειτουργεί συνήθως ως σκηνικό. Η εμμονή του στον χώρο της Θεσσαλονίκης είναι ενδεχομένως αποτέλεσμα της ενδελεχούς σπουδής της καβαφικής ποίησης ή της παπαδιαμαντικής γραφής,αφού αμφότεροι τοποθετούσαν τα έργα τους στην Αλεξάνδρεια και την Σκιάθο αντίστοιχα.

-Περιπλανιέται στο χώρο και στο χρόνο της, κάτι που λειτουργεί ως ψυχική εκτόνωση, και μετατρέπει το ατομικό βίωμα σε συλλογικό.
-Δεν υφίσταται στα έργα του κάποιο αυστηρό σχέδιο σύνθεσης. Αποδέσμευση του συγγραφέα από την κυριαρχία του κεντρικού μύθου και τη δεσποτεία της πλοκής. Ετσι του επιτρέπεται η ανάπλαση της πραγματικοτητας.
-Σε πολλά πεζογραφήματα το αφηγηματικό υλικό οργανώνεται με την τεχνική των συνειρμών. Μια αρχική παρατήρηση ανακαλεί άλλες που συνδέονται με την αρχική και μεταξύ τους.
- Σε κάποια χρησιμοποιείται η τεχνική των υπαινιγμών.

-Το αφηγηματικό υλικό οργανώνεται με την τεχνική του διασπασμένου θέματος με τρόπο «σπαραγματικό», μέσω συνειρμών ή ευθύγραμμα.
- Η αφήγηση είναι μονοεστιακή και ο αφηγητής ομοδιηγητικός που όμως ο βαθμός συμμετοχής του στα γεγονότα ποικίλλει: άλλοτε είναι πρωταγωνιστής, παρατηρητής, θεατής, αυτόπτης μάρτυρας, κι άλλοτε απλός σχολιαστής.
- Απλότητα γραφής, χρήση καθημερινής γλώσσας, μικροπερίοδος λόγος, εξομολογητικός χαρακτήρας, χαμηλοί τόνοι, ευαισθησία και συγκίνηση ολοκληρωνουν τα γλωσσικά και υφολογικά χαρακτηριστικά της γραφής του Ιωάννου

1 σχόλιο:

  1. Τελειο!! Ευχαριστούμε! μπορείτε να βάλλετε και από όλους τους άλλους συγγραφείς; Ήταν πολυ κατατοπιστικά όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιο σας θα δημοσιευτεί μετά από έγκριση του διαχειριστή. Ευχαριστούμε!